Tuesday, August 24, 2010

Resipi Apam Mentega&Onde-onde Coklat Labu (Kuih Raya)


Sempena raya ni, jomlah kita sama-sama cuba buat kuih yang nih, sedap tau.....Senang plak tu cara buatnye...Nak try ke? jom...

Menu pertama kita hari ini, :)

Apam Mentega


Bahan-bahan:

1 cawan gula
1 cawan air
3 cawan tepung gandum
250 gm mentega
3 biji telur ayam
1 tin susu cair
1 cawan gula
2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
1 biji kelapa parut
Sedikit esen vanila

Cara Menyediakan:

1. Hanguskan gula dengan 1 cawan gula. Ketepikan.

2. Pukul telur dengan gula hingga kembang.

3. Masukkan mentega (yang telah dipukul berasingan), susu cair, gula hangus, esen vanila dan tepung yang diayak dengan soda bikarbonat dan serbuk penaik. Pukul sebati.

4. Sapu minyak pada mangkuk acuan dan masukkan adunan. Kukus hingga masak.

5. Hidangkan bersama kelapa parut.

6.Siap sudah menu kita hari ini. :) good luck.


Menu Kedua kita hari ini. :)

Onde-Onde Coklat Labu

Bahan-bahan:

250 gm labu

500 gm tepung pulut

Air secukupnya

Kelapa parut putih

Sedikit garam

Bahan Inti Kelapa Coklat:

125 gm gula merah

50 ml air

100 gm gula

175 gm kelapa parut

1/2 sudu kecil garam

100 gm coklat masakan

Cara menyediakan:

1. Kacau inti kelapa coklat di atas api sederhana sehingga pekat dan likat.

2. Kukus labu terlebih dahulu, kemudian dilenyek.

3.Gaulkan dengan tepung pulut. Tuangkan air sedikir demi sedikit sehingga boleh dikepal.

4. Ambil sedikit doh, bulat dan leperkan. Letakkan inti kelapa coklat ditengah-tengah, kemudian bulatkan semula.

5. Masukkan onde-onde di dalam air mendidih. Apabila timbul, angkat dan golekkan di atas kelapa yang digaul dengan sedikit garam.

6. Sudah siap..mmm bestnye.:)

Sumber : Majalah Saji

1 comment:

CIK TOM said...

ada masa nak try apam mentega tue nampak best!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks
Ping site Hypersmash.com