Wednesday, January 25, 2012

Ribut Solar yang membahayakan penduduk Bumi

Semalam aku terdengar berita tv3 yang mengatakan ribut solar bakal melanda di bumi dalam tempoh 6 tahun ini. Yap, Ribut tersebut boleh menyebabkan berlakunya gangguan komunikasi satelit yang dikendalikan angkasawan NASA. Selain ia boleh meninggalkan kesan radiasi yang lebih tinggi sekaligus boleh menyebabkan bahaya kepada penduduk bumi. Bayangkan kalau radiasi ini bertebaran di udara kita? Macam-macam boleh berlaku antaranya penyakit kulit, batuk2, kanser kulit pertambahan kepanasan global dan sebagainya.Yap, memang kita tidak merasa bimbang kerana bumi dilindungi lapisan atmosfera. Tetapi tidak bagi ribut solar ini yang mampu menembusi dinding atmosfera bila-bila masa.


Pada lewat malam Ahad lalu. Di Pusat Cuaca Angkasa di Pusat Penerbangan NASA Goddard Space di Greenbelt, Maryland juga telah mengesahkan permukaan matahari yang sudah meletus yang boleh melepaskan ribut solar kepada bumi sangat membimbangkan.

Sebelum ini ribut solar ini pernah berlaku pada tahun 2005 dan pernah merasai kesan radiasinya.

Video kejadian ribut solar yang dirakam NASA :Dan LINK ini adalah imej2 yang dirakam oleh NASA (The Washington Post Nasional)

Fikir-fikirkan....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks
Ping site Hypersmash.com