Sunday, May 2, 2010

Perbezaan Tertekan dengan Tertekan?

Baru-baru ni..tengah aku tekan-tekan keyboard dan sambil berbual2 dengan seorang kawan, tiba2 aku salah tekan button keyboard dan aku pun cakap alamak TERTEKAN plak. Member tanya TERTEKAN? Ada masalah ke? Ia ingatkan aku tertekan perasaan. UsHH!! Tak, tertekan keyboard ni maksud aku salah tekan keyboardlah secara tak sengaja.

Macamana nih, Mungkin anda pun pernah lalui situasi sebegini. Perkataan ini boleh digunakan dalam dua situasi iaitu tertekan dalam keadaan bermain keyboard atau apa2 button secara tak sengaja Dan juga Tertekan perasaan dengan pelbagai masalah dan kerja yang bertambung2.

Kita mungkin tidak amik endah tentang perkara ini, tapi bila perasan..kita akan tertannya2. Mungkin kamu dewan bahasa boleh memperjelaskannya.:)
Apa beza TERTEKAN dengan TERTEKAN?

4 comments:

~ ReD ~ said...

aah. kadang2 tu words tu ada double meaning


macam sepak (guna tangan) dan sepak (guna kaki) heheh


kalau disebut boleh la nak beza. kalau taip??? hehe

kk said...

betul tu, ni kalau bawa isu ni ke TV3, mahunya jd berita hangat nih.:):)hehehe.Dewan bhs dan Pustaka nk kene jawab semua nie.:) Contoh perkataan baru ditukar sebagai BAHARU. Tp msh ramai lg yg pakai BARU sebabnya ia lbh mudah dan pendek.

~ ReD ~ said...

eh?sudah tukar kah???baharu tahu ni..heheehh

kk said...

Dah lama dah..sebab tu kalau tgk kat kotak shampoo ke ape ke kat pasaraya semua pakai baharu bukan baru lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks
Ping site Hypersmash.com