Wednesday, October 20, 2010

60 negara gagal di dunia...

Kajian yang dilakukan bagi tempoh setengah dekad ini oleh Failed States Index telah menunjukkan sebanyak 60 buah negara masih dalam keadaan hampir stabil atau tidak stabil. Somalia menjadi antara yang paling tidak stabil dari segi sistem politik,pentadbiran,pendidikan, sosial, ekonomi dan lain-lain. Diikuti pula dengan Chad dan seterusnya mengikut susunan di bawah.

Diharapkan negara-negara ini terus dibantu dan mendapat perhatian dari dunia/negara-negara lain supaya mereka cukup makan dan sihat sejahtera. Rakyat negara-negara ini dikatakan serba kekurangan dan diancam pelbagai wabak penyakit dan peperangan yang belum sudah.

Berikut adalah 60 negara-negara yang masih lagi memerlukan bantuan :
  1. SOMALIA
  2. CHAD
  3. SUDAN
  4. ZIMBABWE(foto oleh :Peter Martell/AFP/Getty Images)
  5. DEMOCRATIC REPUBLIC OF THE CONGO
  6. AFGHANISTAN
  7. IRAQ
  8. CENTRAL AFRICAN REPUBLIC
  9. GUINEA
  10. PAKISTAN
  11. HAITI
  12. IVORY COAST
  13. KENYA
  14. NIGERIA
  15. YEMEN
  16. BURMA
  17. ETHIOPIA
  18. EAST TIMOR
  19. NIGER
  20. NORTH KOREA (tied with Niger)
  21. UGANDA
  22. GUINEA-BISSAU
  23. BURUNDI
  24. BANGLADESH
  25. SRI LANKA
  26. CAMEROON
  27. NEPAL (tied with Cameroon)
  28. MALAWI
  29. SIERRA LEONE (tied with Malawi)
  30. ERITREA
  31. REPUBLIC OF THE CONGO
  32. IRAN
  33. LIBERIA
  34. LEBANON
  35. BURKINA FASO
  36. UZBEKISTAN
  37. GEORGIA
  38. TAJIKISTAN
  39. MAURITANIA
  40. CAMBODIA
  41. LAOS (tied with Cambodia and Rwanda)
  42. RWANDA (tied with Cambodia and Laos)
  43. SOLOMON ISLANDS
  44. EQUATORIAL GUINEA
  45. KYRGYZSTAN
  46. COLOMBIA
  47. TOGO
  48. SYRIA
  49. EGYPT
  50. BHUTAN
  51. PHILIPPINES
  52. COMOROS
  53. BOLIVIA
  54. ISRAEL/WEST BANK
  55. AZERBAIJAN
  56. PAPUA NEW GUINEA
  57. ZAMBIA (tied with Papua New Guinea)
  58. MOLDOVA
  59. ANGOLA
  60. BOSNIA-HERZEGOVINA
Sekarang aku rasa korang mesti tengah fikirkan negara kita Malaysia kan? Syukur Alhamdulillah, Malaysia kini stabil dari segi kesemua aspek. Sentiasalah berdoa untuk kesejahteraan Malaysia kita. Allah telah memberi pelbagai nikmat pada kita. Kalau dah sampai tahap macam ni kita masih lagi tidak bersyukur tak tahu nak cakaplah. Apapun, Allah yang menciptakan kita dan kepada Allah jualah tempat kita kembali. Allah tempat kita mengadu dan meminta pertolongan.

Akhir kata :
" Senantiasalah Ingati Allah"
"We want Peace"

sumber : crazeclub/foreignpolicy(postcards_from_hell)
diterjemah : kesinambunganzaman.blogspot.com

5 comments:

cKyN WaN said...

Alhamdulillah malaysia tak tersenarai.

tapi setiap negara ade kebaikan dan kelemahan sendiri. mungkin kita tidak di pandangan mata dunia.

hehehe

Nana Eddy said...

ppl should start realizing that we are blessed to be in Malaysia

wanhairi said...

Kita amat bertuah kerana hidup di bumi Malaysia..

hazman aka species1980 said...

sesungguhnya kita amat beruntung menjadi rakyat MALAYSIA....

kisahsensasi said...

Nikmat yang kita dapat di bumi bertuah janganlah kita sia-siakan.... ;-p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips And Tricks|Latest Tips For Bloggers Free Backlinks
Ping site Hypersmash.com