Bahan-bahan:
500 gm tepung roti
15 gm yis kering
20 gm lelemak sayuran
Garam secukup rasa
Air secukupnya untuk menguli
Minyak untuk menggoreng
Cara Menyediakan Kulit:
1. Masukkan tepung, yis kering, lelemak sayuran dan garam ke dalam mangkuk pengadun dan campurkan air sedikit demi sedikit sambil diadun sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan hingga naik.
2. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian yang sama besar dan masukkan satu sudu inti labu. Bentukkan bulat dan punjut di bahagian atas.
3. Biarkan naik sekali lagi sebelum digoreng di dalam minyak panas sehingga kekuningan.
Bahan Inti:
500 gm isi labu kuning - potong kiub dan rebus
50 gm udang kering
100 gm rempah kari
20 gm bawang merah - hiris
20 gm bawang putih - hiris
30 gm rempah tiga sekawan (bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang)
Beberapa helai daun kari
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara Menyediakan Inti:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan yang telah dihiris bersama daun kari sehingga naik bau.
2. Masukkan udang kering serta rempah, dan tumis sehingga wangi. Masukkan pula labu kuning, kacau sebati. Perisakan dengan garam sebelum diangkat.
sumber : Majalah Saji
No comments:
Post a Comment